Stappenplan voor het maken van melkkefir
ONBEPERKT ZELF MELKKEFIR MAKEN: GEBRUIK AUTHENTIEKE MELKKEFIRCULTUREN
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is zelfgemaakte melkkefir absoluut niet hetzelfde als de (melk)kefir die in de supermarkt wordt gekocht. De melkkefir uit de supermarkt wordt namelijk niet met de echte, authentieke kefirkorrels gemaakt, waardoor het geen van de gezondheidsvoordelen van zelfgemaakte melkkefir biedt. Gelukkig is het zelf maken van melkkefir erg gemakkelijk en een stuk goedkoper en veel smaakvoller dan kefir uit de supermarkt. Benieuwd hoe u zelf melkkefir kunt maken? We hebben een hand stappenplan gemaakt!
Benodigdheden voor het maken van melkkefir
Om melkkefir te kunnen maken, heeft u een aantal benodigdheden nodig. Het is belangrijk om uitsluitend met materialen te werken die geschikt zijn voor het maken van kefir. Melkkefirkorrels zijn namelijk erg kwetsbaar en bij het gebruik van verkeerde materialen kunnen de korrels snel worden aangetast. U hoeft de benodigdheden en de melkkefirkorrels in principe maar één keer aan te schaffen, want de kefirkorrels groeien vanzelf verder!
- Starthoeveelheid levende melkkefirkorrels (10 gram)
- 100ml (biologische) volle melk
- Glazen weckpot met een inhoud van 0.5 liter of 1 liter
- Een kunststof bolzeef (7 centimeter, 10 centimeter of 14 centimeter)
- Houten of kunststof lepel, waarmee u door de melkkefir kunt roeren
- Plastic bak of schaaltje om de melkkefir na bereiding in op te vangen en te bewaren
ONZE VERSE MELKKEFIRKORRELS
Het bereiden van melkkefir
Nadat u alle benodigdheden in huis heeft gehaald is het tijd om de melkkefir te gaan maken. In ons stappenplan gaan we ervan uit dat u één van onze starterspakketten heeft gekocht, waardoor u beschikt over alle benodigdheden.
Recept voor het maken van melkkefir
We hebben een handig stappenplan gemaakt waarin we u stap voor stap uitleggen hoe u zelf melkkefir kunt maken. Voordat u begint met het volgen van het stappenplan is het wel belangrijk dat u over alle eerder genoemde benodigdheden beschikt.
Eenvoudig zelf melkkefir maken!
Equipment
- Glazen weckpot met een inhoud van 0.5 liter of 1 liter
- Een kunststof bolzeef (7 centimeter, 10 centimeter of 14 centimeter)
- Houten of kunststof lepel, waarmee u door de kefiryoghurt kunt roeren
- Beslagkom of (plastic) bak om de kefiryoghurt na bereiding op te vangen
Ingrediënten
- 10 gram Starthoeveelheid verse levende melkefirculturen
- 0.1 liter Volle (biologische) melk
Instructies
- Doe de starthoeveelheid levende melkkefirkorrels (10 gram of 30 gram) in een glazen weckpot van 0.5 liter of 1 liter.
- Giet vervolgens 0,1 liter (voor 10 gram korrels) of 0,3 liter (voor 30 gram korrels) volle melk in de weckpot
- Roer het geheel kort door en sluit de deksel van de weckpot goed af. U kunt de weckpot vervolgens het best op een donkere plek op kamertemperatuur (rond de 20 graden) zetten.
- Na één of twee dagen (24 of 48 uur) kunt u vervolgens de melkkefir oogsten. Wij raden een fermentatieproces van 48 uur aan, maar het is in principe mogelijk om de kefiryoghurt al na 24 uur te oogsten. Open de weckpot en roer het geheel even goed door.
- Plaats het plastic bakje of de schaal onder de plastic bolzeef en giet de inhoud van de weckpot hier rustig in. U zult werken dat het lang duurt voordat de melkkefir uit zichzelf door de bolzeef gaat. U mag daarom gerust met de houten of kunststof lepel door de kefiryoghurt roeren, zodat het sneller door de bolzeef gaat. Na een tijdje ziet u dat de melkkefirkorrels korrels in de bolzeef zijn overgebleven.
- Spoel de weckpot goed af met (gloeiend) heet water. Het is aan te raden om de weckpot maximaal één keer per week met afwasmiddel te wassen. Spoel de weckpot voor gebruik altijd nog een keer extra af met water als u afwasmiddel hebt gebruikt.
- U kunt nu de bereidingsstappen herhalen. Het is niet nodig om de melkkefirkorrels af te spoelen voordat u met een nieuwe bereiding start. De kans is groot dat uw melkkefirkorrels na enkele bereidingen al in volume zijn toegenomen, waardoor u voortaan meer melk kunt gebruiken en dus ook meer kefiryoghurt kunt oogsten!
Video
Ingrediëntenverhoudingen van melkkefir
Voor het bereiden van melkkefir kunt u het best de onderstaande verhouding aanhouden.
Hoeveelheid levende melkkefirkorrels | Hoeveelheid melk |
10 gram | 100 ml (0,1 liter) |
20 gram | 200 ml (0,2 liter) |
50 gram | 500 ml (0,5 liter) |
100 gram | 1000 ml (1 liter) |
200 gram | 2000 ml (2 liter) |
Onze starterspakketten voor melkkefir
Als u nog niet eerder melkkefir heeft gemaakt, dan raden wij u aan om één van onze starterspakketten te bestellen. U hebt hierbij de keuze uit een budget starterspakket (10 gram melkkefirkorrels) of XL starterspakket (30 gram melkkefirkorrels). Op deze manier weet u zeker dat u na ontvangst van uw bestelling direct alles in huis hebt om melkkefir te maken. Daarnaast heeft u de zekerheid dat alle materialen die u bij ons koopt geschikt zijn voor het bereiden van melkkefir. Het is namelijk knap lastig om voor kefir geschikte materialen te vinden in een doorsnee winkel. Ook ontvangt u bij onze starterspakketten ook direct een ruime starthoeveelheid melkkefir, zodat u direct aan de slag kunt!
DIRECT AAN TE SLAG MET ONZE MELKKEFIR STARTERSPAKKETTEN
Hoe melkkefirkorrels bewaren?
Groeien uw melkkefirkorrels ook als kool? Dan is de kans groot dat u binnen de kortste keren meer melkkefirkorrels heeft dan u kunt gebruiken. U kunt er dan voor kiezen om een gedeelte van de melkkefirkorrels in de koelkast te zetten of in te vriezen.
Melkkefirkorrels bewaren tot maximaal 3 weken
Gaat u even op vakantie, of wilt u simpelweg een aantal weken geen melkkefir meer maken? Melkkefirkorrels kunnen zonder problemen tot wel 3 weken in de koelkast worden bewaard. Doe de melkkefirkorrels die u wilt bewaren in een glazen potje met een ruime hoeveelheid (biologische) volle melk. Als u bijvoorbeeld 30 gram melkkefirkorrels wilt bewaren, dan is het voldoende om hier ongeveer 200ml melk aan toe te voegen. Op het moment dat u de melkkefirkorrels weer wilt gaan gebruiken, dan is het belangrijk om de kefirkorrels goed met koud water af te spoelen. De kefiryoghurt is na een dusdanig lang fermentatieproces absoluut niet meer geschikt voor consumptie. U kunt dit daarom het best weggooien. Nadat de melkkefirkorrels een tijdje in de koelakst hebben gestaan kan het wat langer duren voordat ze weer gaan groeien.
Melkkefirkorrels bewaren tot maximaal 1 jaar
Als u de melkkefirkorrels langer wilt bewaren, bijvoorbeeld tot maximaal één jaar, dan is het verstandig om ze in te vriezen. Volg hiervoor het onderstaande stappenplan.
- Spoel de melkkefirkorrels goed af met koud water
- Dep de kefirkorrels droog met een niet pluizend (schone) katoenen doek en doe ze vervolgens in een diepvrieszak
- Eventueel kunt u er nog wat melkpoeder aan de melkkefirkorrels toevoegen, maar dit is niet noodzakelijk
- Noteer de invriesdatum op de diepvrieszak, zodat u over een tijdje nog precies weet wanneer u het heeft ingevroren. Doe de melkkefirkorrels daarna in de vriezer.
Ingevroren melkkefirkorrels kunnen minimaal 1 jaar worden bewaard, maar vaak doen ze het ook na 1.5 tot 2 jaar nog steeds prima. Als u de melkkefirkorrels weer wilt gaan gebruiken, spoel ze dan goed af nadat u ze uit de vriezer hebt gehaald en laat ze vervolgens in een ruime hoeveelheid melk ontdooien. De eerste kefiroogsten zullen niet zo lekker zijn als u gewend bent en kunnen daarom beter niet worden geconsumeerd. Daarnaast duurt het meestal ook weer een tijdje voordat de kefirkorrels weer gaan groeien.
Hoe lang is kefiryoghurt na het oogsten houdbaar?
Wij raden u aan om de kefiryoghurt binnen 3 dagen na het oogsten te consumeren. Ruik, proef en kijk altijd goed voordat u de kefiryoghurt eet.