Kefir verzorgen tijdens de vakantie: Hoe doe ik dat?
Het verzorgen van waterkefir tijdens de vakantie
Als u voor een periode tot 3 weken op vakantie gaat, dan kunt u de waterkefir in een schone pot met water en een goede hoeveelheid suiker in de koelkast zetten. In principe hoeven de kefirculturen maar net onder water te staan. Voeg wel meer suiker toen dan tijdens een normale bereiding. Het toevoegen van vruchten is in dit geval niet nodig. Als u van vakantie terugkomt is het belangrijk om de waterkefirculturen rustig af te spoelen onder stromend water en een bereiding te starten zoals u dat bent gewend. Wees u er wel van bewust dat de kefirdrank de eerste paar bereidingen waarschijnlijk nog niet zo lekker is. Het duurt even voordat de kefirculturen weer lekker actief worden. De eerste paar bereiding zullen de kefirculturen naar alle waarschijnlijkheid dus ook niet of maar beperkt groeien.
Waterkefir voor lange tijd bewaren
Gaat u langer dan 3 weken op vakantie? Dan kunt u de waterkefirculturen het best laten drogen. Het is belangrijk om de kefirculturen verspreid, op een niet-zonnige plek te laten drogen. Bewaar de gedroogde korrels vervolgens in de koelkast. Nadat u de gedroogde kefirculturen weer wilt activeren, dan start u een bereiding zoals u dat gewend bent. Voeg de eerste paar bereidingen wel extra suiker toe. Ook nu zullen de eerste paar kefiroogsten niet zo lekker zijn.
Het verzorgen van melkkefir tijdens de vakantie
Als u voor een periode tot 3 weken op vakantie gaat, dan kunt u de melkkefirculturen met een flinke hoeveelheid melk (verhouding 1 gram kefirculturen op 10ml biologische volle melk) in de koelkast zetten. Doe dit bij voorkeur ook in een schone pot. Nadat u weer thuis bent gekomen is het belangrijk om de melkkefirculturen onder zacht stromend water af te spoelen en een bereiding te starten zoals u dat gewend bent. De melkkefir die u na de vakantie oogst is niet meer geschikt voor consumptie. De eerste paar melkkefir oogsten zullen niet zo lekker zijn en kunnen daarom beter nog niet worden gegeten/gedronken.
Melkkefir voor lange tijd bewaren
Als u langer dan 3 weken op vakantie gaat, dan kunt u de melkkefirculturen beter invriezen. Dit doet u door de melkkefirculturen onder zacht stromend water goed af te spoelen. Dep de kefirculturen volgens met een niet pluizende katoenen doek droog en doe het in een afgesloten zakje in de vriezer. Als u bij thuiskomt de melkkefirculturen weer wilt activeren, dan doet u de gehele inhoud van het zakje direct vanuit de diepvries in een schone pot. Vervolgens voegt u hier een ruime hoeveelheid melk aan toe. Na een aantal bereidingen zijn uw kefirculturen weer volledig tot leven gekomen en kunt u genieten van heerlijke kefir.
Heeft uw kefir de vakantie niet overleefd?
Doordat we te maken hebben met levende micro-organismen, is er altijd een kans aanwezig dat uw kefirculturen de vakantie niet overleven. Dit merkt u bijvoorbeeld aan het feit dat de kefirculturen geen lekker drank meer produceren (na een aantal bereidingen), of dat ze niet langer groeien. Het is daarom niet vreemd dat u na uw vakantie eventueel nieuwe kefirculturen aan moet schaffen.