Ga terug

Eenvoudig zelf melkkefir maken!

Lekkere, gezonde melkkefir maken hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. In dit recept leert u de stappen, waarmee u zelf échte authentieke kefiryoghurt kunt maken. Voor het maken van melkkefir heeft u een aantal benodigdheden nodig, waaronder echte melkkefirculturen, een geschikte zeef, een weckpot en volle (biologische) melk.
Voorbereidingstijd5 min
Bereidingstijd5 min
Gang: Ontbijt
Keuken: kaukasus
Trefwoord: kefir, kefir maken, kefiryoghurt, melkkefir, melkkefir maken
Porties: 2
calorieën: 65kcal

Equipment

  • Glazen weckpot met een inhoud van 0.5 liter of 1 liter
  • Een kunststof bolzeef (7 centimeter, 10 centimeter of 14 centimeter)
  • Houten of kunststof lepel, waarmee u door de kefiryoghurt kunt roeren
  • Beslagkom of (plastic) bak om de kefiryoghurt na bereiding op te vangen

Ingrediënten

  • 10 gram Starthoeveelheid verse levende melkefirculturen
  • 0.1 liter Volle (biologische) melk

Instructies

  • Doe de starthoeveelheid levende melkkefirkorrels (10 gram of 30 gram) in een glazen weckpot van 0.5 liter of 1 liter.
  • Giet vervolgens 0,1 liter (voor 10 gram korrels) of 0,3 liter (voor 30 gram korrels) volle melk in de weckpot
  • Roer het geheel kort door en sluit de deksel van de weckpot goed af. U kunt de weckpot vervolgens het best op een donkere plek op kamertemperatuur (rond de 20 graden) zetten.
  • Na één of twee dagen (24 of 48 uur) kunt u vervolgens de melkkefir oogsten. Wij raden een fermentatieproces van 48 uur aan, maar het is in principe mogelijk om de kefiryoghurt al na 24 uur te oogsten. Open de weckpot en roer het geheel even goed door.
  • Plaats het plastic bakje of de schaal onder de plastic bolzeef en giet de inhoud van de weckpot hier rustig in. U zult werken dat het lang duurt voordat de melkkefir uit zichzelf door de bolzeef gaat. U mag daarom gerust met de houten of kunststof lepel door de kefiryoghurt roeren, zodat het sneller door de bolzeef gaat. Na een tijdje ziet u dat de melkkefirkorrels korrels in de bolzeef zijn overgebleven.
  • Spoel de weckpot goed af met (gloeiend) heet water. Het is aan te raden om de weckpot maximaal één keer per week met afwasmiddel te wassen. Spoel de weckpot voor gebruik altijd nog een keer extra af met water als u afwasmiddel hebt gebruikt.
  • U kunt nu de bereidingsstappen herhalen. Het is niet nodig om de melkkefirkorrels af te spoelen voordat u met een nieuwe bereiding start. De kans is groot dat uw melkkefirkorrels na enkele bereidingen al in volume zijn toegenomen, waardoor u voortaan meer melk kunt gebruiken en dus ook meer kefiryoghurt kunt oogsten!

Video