Dadels: Hoe gezond is deze vrucht eigenlijk?
Aangezien we benieuwd waren of dadels nu echt zo gezond zijn als de meeste mensen beweren, zijn we op onderzoek uitgegaan.
In dit artikel leest u:
- Wat dadels precies zijn
- Waar dadels vandaan komen
- Wat de voedingswaarde van dadels is
- Wat de gezondheidsvoordelen van dadels zijn
- Waar dadels kunnen worden gekocht
- Waarom dadels geschikt zijn voor het fermenteren van waterkefir
Wat zijn dadels precies?
Laten we beginnen met een korte introductie van ‘de dadel’. Want wat zijn dadels nu eigenlijk precies? Dadels zijn één van de populairste steenvruchten ter wereld. Deze populariteit heeft de vrucht niet alleen de danken aan de verrassend zoete smaak, maar ook aan de grote hoeveelheid gezonde voedingsstoffen die erin zitten. Zo zijn dadels bijvoorbeeld rijk aan vezels, vitamines, mineralen en natuurlijk een grote hoeveelheid antioxidanten.
Tegenwoordig kunt u ook in Nederland in vrijwel elke supermarkt dadels kopen. U heeft hierbij de keuze uit verse dadels en gedroogde varianten. Het voordeel van gedroogde dadels is dat ze een stuk langer houdbaar zijn dan de verse variant en daarnaast geschikt zijn voor zaken als fermentatie (bijvoorbeeld voor het fermenteren van waterkefir). Wel is het zo dat gedroogde dadels doorgaans wat minder voedingswaarde bevatten dan de verse variant.
Waar komen dadels vandaan?
Hoewel de meeste soorten dadels in Noord-Afrikaanse landen wordt geteeld, zijn de meeste dadels in Nederlandse supermarkten afkomstig uit Israël. Daarnaast kunt u in de Nederlandse supermarkten vaak ook dadels vinden die afkomstig zijn uit Egypte en Californië. Wist u dat er wereldwijd ongeveer 400 verschillende soorten dadels bestaan? De bekendste soorten dadels zijn de Deglet Nour, de Khaleseh, de Hallwi en de Medjoul dadel. De smaak verschilt aanzienlijk per type dadel, dus het is een kwestie van proberen om erachter te komen welke soort u het lekkerst vindt.
De voedingswaarde van dadels
Om te beoordelen of een product écht gezond is, is het natuurlijk belangrijk om een kritische blik te verwerpen op de voedingswaarde. We hebben onderzoek gedaan naar de voedingswaarde van dadels en hebben de volgende gegevens kunnen vinden:
Per 100 gram dadels is de voedingswaarde als volgt:
- Calorieën: 277 kcal
- Koolhydraten: 68 gram, waarvan
- Suikers: 66 gram
- Eiwit: 2 gram
- Vet: 0 gram
- Vezels: 7 gram
Daarnaast hebben we ook kritisch gekeken naar de hoeveelheid vitamines en mineralen in deze steenvrucht (per 100 gram dadels):
- Vitamine A: 3% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
- Vitamine B1: 3% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
- Vitamine B2: 4% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
- Vitamine B3: 8% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
- Vitamine B5: 8% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
- Vitamine B6: 12% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
- Vitamine K: 3% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
- Magnesium: 14% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
- Foliumzuur: 4% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
- Kalium: 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
- Koper: 18% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
- Mangaan: 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Hoewel er in dadels ook calcium, fosfor, ijzer en zink zit, is deze hoeveelheid verwaarloosbaar. Daarom hebben we het niet opgenomen in de bovenstaande lijst met voedingswaarde.
Zoals u kunt zien bevatten dadels dus relatief veel verschillende soorten vitamines en mineralen. De hoeveelheid suiker in dadels is wel relatief hoog, maar het betreffen allemaal natuurlijke suikers. Daarnaast zijn dadels rijk aan vezels, hetgeen positief werkt op de spijsvertering. Gekeken naar de voedingswaarde kunnen we concluderen dat dadels voor de hoeveelheid calorieën veel verschillende (belangrijke) voedingsstoffen levert. Wel is de hoeveelheid suiker in deze vrucht relatief hoog, waardoor het wel met mate gegeten moet worden.
De gezondheidsvoordelen van dadels
We hebben onderzoek gedaan naar de voornaamste gezondheidsvoordelen van dadels en hebben ze in een duidelijk overzicht gezet.
#1 Dadels zorgen voor een betere hersenfunctie
In dadels zit een relatief hoog percentage vitamine B6, een vitaminesoort die een belangrijke rol speelt bij het onderhouden en verbeteren van de hersenfunctie. Deze vitaminesoorten zit bijvoorbeeld ook in fruitsoorten als bananen.
#2 Dadels verbeteren de spijsvertering en voorkomen constipatie
Dadels bevatten een grote hoeveelheid vezels (ongeveer 7 gram vezels per 100 gram dadels). Uit tal van onderzoeken is gebleken dat het belangrijk is om per dag voldoende vezels uit voeding binnen te komen, om spijsverteringsklachten als constipatie te voorkomen. Regelmatig dadels eten zou hierdoor constipatie kunnen voorkomen en oplossen. Als gevolg daarvan kiezen mensen met bepaalde darmaandoeningen (waaronder het Prikkelbaar Darm syndroom (PDS)) ervoor om vezelrijke vruchten als dadels aan hun dieet toe te voegen.
#3 Dadels kunnen diarree voorkomen
Dit gezondheidsvoordeel heeft de vrucht te danken aan de hoge hoeveelheid kalium. Uit onderzoek is gebleken dan het binnenkrijgen van voldoende kalium spijsverteringsklachten als diarree kunnen voorkomen.
#4 Dadels kunnen hart- en vaatziekten voorkomen
Een ander gezondheidsvoordeel van dadels is dat deze steenvruchten hart- en vaatziekten kunnen voorkomen. In dadels zitten namelijk polyphenolen, die de oxidatie van het slechte cholesterol ‘LDL’ kunnen verminderen. Daarnaast werkt de hoge hoeveelheid kalium in dadels bloeddrukverlagend, hetgeen natuurlijk positief is voor mensen die stelselmatig last hebben van een te hoge bloeddruk.
#5 Dadels zijn gezond tijdens de zwangerschap
De hoge hoeveelheid foliumzuur in dadels zorgt ervoor dat deze vruchten ook erg gezond zijn tijdens een zwangerschap. Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen namelijk sneller een tekort aan foliumzuur. Wel is het belangrijk om hierbij te vermelden dat de hoeveelheid foliumzuur in dadels niet opweegt tegen de aanwezige hoeveelheid foliumzuur in voorschreven supplementen. Dadels dienen dus niet als vervanging van deze supplementen, maar slechts als aanvulling daarop.
#6 Dadels hebben een ontstekingsremmende werking
De combinatie van de verschillende vitamines en mineralen in deze vrucht zorgen ervoor dat dadels een ontstekingsremmende werking hebben. Als gevolg daarvan kunnen dadels ondersteunen bij de reguliere behandeling van tal van ontsteking-gerelateerde kwaaltjes.
Waarom dadels geschikt zijn voor het fermenteren van waterkefir
Wij raden onze klanten vaak aan om aan de fermentatie van waterkefir verschillende gedroogde vruchten, waaronder gedroogde (ongezadelde) dadels, toe te voegen. Maar waarom zijn dadels nu zo geschikt voor het fermenteren van waterkefir? Er zijn hiervoor verschillende redenen te noemen:
- Dadels zijn rijk aan natuurlijke suikers. Suiker is de voeding van waterkefirculturen. Door voldoende suiker (of vruchten die rijk zijn aan natuurlijke suikers) toe te voegen aan de fermentatie, zorgt u ervoor dat de kefirculturen beter hun werk kunnen doen en zullen groeien. Doordat de kefirculturen het grootste gedeelte van de suikers omzetten tijdens de fermentatie, hoeft u zich geen zorgen te maken over de hoeveelheid suiker in dadels.
- Dadels zijn rijk aan antioxidanten. Niet alleen is uw lichaam heel blij met deze antioxidanten, maar ook de waterkefirculturen hebben het nodig om goed te kunnen groeien.
- Gedroogde dadels zijn ontzettend lang te bewaren en daarom geschikt voor het fermenteren van waterkefir. Tenslotte heeft u elke 24 uur of 48 uur maar een paar dadels nodig om een nieuwe bereiding te starten.
- Gedroogde dadels maken de waterkefir nóg gezonder. Doordat de voedingsstoffen in dadels, waaronder belangrijke vitamines en mineralen, tijdens het fermenteren ook gedeeltelijk in de waterkefir komen, wordt uw kefirdrankje nog gezonder!
- In vergelijking met de meeste andere vruchten zijn gedroogde dadels relatief goedkoop. Dit zorgt ervoor dat u zelfs met een klein budget zelf uw waterkefir kunt maken.
Dadels kopen: Waar doe ik dat?
Tegenwoordig kunt u in vrijwel elke (biologische) supermarkt dadels kopen. Toch laat de kwaliteit van dadels in Nederlandse supermarkten vaak te wensen over. De echte liefhebbers kiezen er daarom voor om de smaakvolle authentieke dadels in lokale, buitenlandse (super)markten aan te schaffen. Daarnaast worden dadels ook vaak online gekocht, omdat daar wel de authentieke vruchten worden aangeboden. Relatief gezien zijn dadels vrij goedkoop, zeker wanneer je het vergelijkt met andere vruchtensoorten die vaak veel minder voedingswaarde hebben.
Onze conclusie: Hoe gezond zijn dadels nu eigenlijk?
Gekeken naar de grote diversiteit en hoge concentratie aan vitamines en mineralen in dadels en de daaraan gekoppelde gezondheidsvoordelen, kunnen we wel concluderen dat dadels gezond zijn. Doordat er in dadels relatief veel suiker zit, is het wel belangrijk om deze vrucht met mate te eten. Een handje dadels per dag is prima, maar een bakje per dag is misschien wat overdreven. Al met al kunt u dus met een gerust hart genieten van deze heerlijk smaakvolle en tevens gezonde vrucht!