Stappenplan voor het maken van waterkefir
BELANGRIJK VOOR WATERKEFIR MAKEN: AUTHENTIEKE WATERKEFIRKORRELS
Benodigdheden voor het maken van waterkefir
Om waterkefir te kunnen maken moet u wel over de juiste ingrediënten en materialen beschikken. In principe maakt het niet uit van welk merk u de ingrediënten en materialen koopt. Doordat waterkefirkorrels kwetsbaar zijn, is het wel belangrijk om enkel met voor kefir geschikte materialen te werken. Onderstaand kunt u een duidelijk overzicht vinden van de ingrediënten en materialen die u nodig hebt voor het maken van waterkefir:
- Starthoeveelheid verse levende waterkefirkorrels (20 gram of 50 gram) of gedroogde waterkefirkorrels (5 gram of 20 gram)
- Glazen weckpot met een inhoud van 1 liter of 1.5 liter
- Een kunststof bolzeef (7 centimeter, 10 centimeter of 14 centimeter)
- Kristalsuiker of biologische (riet)suiker
- Gedroogde vruchten (biologisch), zoals vijgen, dadels en abrikozen
- Houten of kunststof lepel, waarmee u door de kefirdrank kunt roeren
- Beslagkom of plastic bak om de waterkefirdrank na bereiding op te vangen
- Plastic of glazen drinkfles om de waterkefir in te bewaren
- Optioneel: per bereiding een aantal schijfjes (biologische of geschilde) citroen
Vanzelfsprekend kunt u alle benodigdheden voor het maken van waterkefir ook in onze webshop bestellen.
Onze starterspakketten voor waterkefir
De makkelijkste manier om direct alle benodigde ingrediënten en materialen in huis te hebben, is één van onze starterspakketten voor het maken van waterkefir te kopen. De materialen die u voor waterkefir maken nodig hebt zijn redelijk specialistisch en daardoor niet in een doorsnee winkel te koop. Zo zijn de bolzeven die u in de winkel kunt vinden vrijwel altijd gemaakt van staal. Daarnaast is het een moeilijke opgave om een voor kefir geschikte weckpot te vinden, aangezien er geen metaal in de pot mag zitten. Niet alleen kunt u in onze starterspakketten alle materialen vinden die u nodig hebt voor het maken van waterkefir, ook leveren wij u direct een starthoeveelheid verse, levende waterkefirkorrels. Met onze starterspakketten kunt u dus direct aan de slag!
DIRECT AAN TE SLAG MET ONZE STARTERSPAKKETTEN
Het bereiden van waterkefir
Heeft u alle benodigdheden in huis? Zelf waterkefir maken is met ons stappenplan enorm eenvoudig geworden. In ons stappenplan gaan we ervan uit dat u onze levende of gedroogde waterkefirkorrels heeft gekocht.
Stappenplan voor het activeren van gedroogde waterkefirkorrels
Heeft u gedroogde waterkefirkorrels bij ons gekocht? Dan is het belangrijk om de korrels eerst op de juiste manier te activeren. Hoewel de waterkefirdrank ook tijdens het activeren van de gedroogde kefirkorrels prima gedronken kan worden, valt de smaak vaak nog flink tegen. Wij adviseren klanten daarom om de eerste kefiroogst niet op te drinken. In dit stappenplan gaan we ervan uit dat u een starthoeveelheid van 20 gram gedroogde waterkefirkorrels heeft gekocht.
- Doe de helft van de starthoeveelheid gedroogde waterkefirkorrels (ongeveer 10 gram) in een weckpot
- Doe vervolgens ongeveer 0,8 liter (kraan)water in de weckpot
- Voeg ongeveer 40 gram (biologische) suiker toe aan het water
- Doe een aantal abrikozen, (biologische, zwavelvrije) vijgen of dadels in de weckpot
- Roer het geheel goed door en laat de weckpot afgesloten op een lichte plek op kamertemperatuur staan. Roer vervolgens een aantal keer per dag het geheel goed door.
- Twee dagen (48 uur) na het activeren van de waterkefirkorrels mag u de kefirkorrels zeven in een plastic (bol)zeef en de bereiding herhalen. U kunt de eerste week de geoogste waterkefirdrank beter niet drinken.
Doorgaans zijn de gedroogde kefirkorrels na een week voldoende geactiveerd om een reguliere waterkefirdrank mee te maken.
Recept voor het maken van waterkefir
Als u onze levende waterkefirkorrels hebt gekocht, of als u de bij ons gekochte gedroogde waterkefirkorrels al hebt geactiveerd, kunt u aan te slag met het maken van waterkefir. Hiervoor is het wel belangrijk dat u over alle benodigdheden voor het maken van waterkefir beschikt. In dit stappen gaan we ervan uit dat u alle benodigdheden, inclusief de waterkefirkorrels, in huis hebt.
Authentieke Waterkefir Maken (Recept)
Equipment
- Glazen weckpot met een inhoud van 1 liter of 1.5 liter
- Een kunststof bolzeef (7 centimeter, 10 centimeter of 14 centimeter)
- Houten of kunststof lepel, waarmee u door de kefirdrank kunt roeren
- Beslagkom of plastic bak om de waterkefirdrank na bereiding op te vangen
- Plastic of glazen drinkfles om de waterkefir in te bewaren
Ingrediënten
- Starthoeveelheid verse levende waterkefirkorrels (20 gram of 50 gram) of gedroogde waterkefirkorrels (5 gram of 20 gram)
- Kristalsuiker of biologische (riet)suiker
- Gedroogde vruchten (biologisch), zoals vijgen, dadels en abrikozen
- Optioneel: per bereiding een aantal schijfjes (biologische of geschilde) citroen
Instructies
- Doe de starthoeveelheid levende waterkefirkorrels (20 gram of 50 gram) in een glazen weckpot
- Giet vervolgens 0,2 liter (voor 20 gram korrels) of 0,5 liter (voor 50 gram korrels) in de weckpot
- Doe ongeveer 8 gram (voor 20 gram korrels) of 20 gram (voor 50 gram korrels) kristalsuiker of biologische suiker in de weckpot
- Doe een aantal abrikozen, (biologische, zwavelvrije) vijgen of dadels in de weckpot. In principe is het voldoende om één of twee vruchten per bereiding toe te voegen.
- Optioneel: Voeg een aantal schijfjes van een biologische of geschilde normale citroen toe aan het geheel. Probeer de eventuele pitten eerst zoveel mogelijk te verwijderen.
- Roer het geheel kort door en sluit de deksel van de weckpot goed af. Plaats de weckpot vervolgens op een lichte plek, op kamertemperatuur (rond de 20 graden).
- Twee dagen (48 uur) na het bereiden van de waterkefir kunt u de kefir oogsten. Open de weckpot en haal eerst met een plastic of houten lepel de vruchten en (eventueel) de citroenschijfjes eruit.
- Plaats een (meng)kom onder de plastic bolzeef en giet de inhoud van de weckpot hier vervolgens rustig in. U zult merken dat de kefirdrank gemakkelijk door de bolzeef gaat en dat er uiteindelijk alleen nog maar waterkefirkorrels in de zeef te zien zijn.
- Optioneel: Benieuwd of de waterkefirkorrels al in volume zijn toegenomen? U kunt ervoor kiezen om de kefirkorrels met een keukenweegschaal te wegen. U weet op deze manier beter wat de juiste verhouding voor de volgende kefirbereiding is.
- Giet de inhoud van de (meng)kom vervolgens met behulp van een trechter in een geschikte (glazen) drinkfles en zet deze een aantal uren in de koelkast. Vul de drinkfles nooit maximaal, want door de opgebouwde druk kan de fles ontploffen. De waterkefir is nu klaar om gedronken te worden!
- Optioneel: U kunt ervoor kiezen om de waterkefir een tweede keer te laten fermenteren. Dit doet u door wat stukjes fruit (bijvoorbeeld stukjes appel of aardbei) in de (glazen) fles te doen en vervolgens ongeveer 24 uur te wachten. De tweede fermentatie zorgt er enkel voor dat de drank wat smaakvoller wordt. Het biedt dus geen extra gezondheidsvoordelen.
- Het is ruim voldoende om de weckpot enkel met (gloeiend) heet water af te spoelen onder de kraan. Het wordt afgeraden om de weckpot regelmatig met afwasmiddel te wassen, maar het is geen probleem om dit eens in de zoveel tijd te doen. Spoel de weckpot voor gebruik altijd nog een keer extra af met water als u afwasmiddel hebt gebruikt.
- Herhaal de bereidingsstappen. U kunt voor de hoeveelheid water 10 ml per gram waterkefirkorrels aanhouden. Voor de hoeveelheid suiker kunt u het best een verhouding van 40 gram per liter water aanhouden.
Video
DIRECT AAN TE SLAG MET ONZE STARTERSPAKKETTEN
Ingrediëntenverhoudingen van waterkefir
Voor het bereiden van waterkefir kunt u het best de onderstaande verhoudingen aanhouden.
Hoeveelheid levende waterkefirkorrels | Hoeveelheid water | Hoeveelheid suiker |
10 gram | 100 ml (0,1 liter) | 4 gram |
20 gram | 200 ml (0,2 liter) | 8 gram |
50 gram | 500 ml (0,5 liter) | 20 gram |
100 gram | 1000 ml (1 liter) | 40 gram |
200 gram | 2000 ml (2 liter) | 80 gram |
Hoe waterkefirkorrels bewaren?
U kunt zowel de gedroogde als de levende waterkefirkorrels langere tijd bewaren, zonder dat u de kefirdrank hoeft te bereiden. Het is dus geen probleem om de waterkefirkorrels bijvoorbeeld tijdens een vakantie te laten rusten. Het is wel belangrijk om hier een aantal voorzorgsmaatregelen voor de nemen.
Levende waterkefirkorrels bewaren
Er zijn verschillende manieren waarop u de levende waterkefirkorrels kunt bewaren, waarbij de beste methode afhankelijk is van hoe lang u de kefirkorrels wilt bewaren.
Levende waterkefirkorrels bewaren tot maximaal 3 weken
Als u de levende waterkefirkorrels tot maximaal 3 weken wilt bewaren, dan kunt u de korrels met een ruime hoeveelheid water en slechts een kleine hoeveelheid suiker in een weckpot in de koelkast zetten. Het is wel belangrijk om de deksel niet vast te klemmen, want de druk in de weckpot kan aardig hoog worden. Als de waterkefirkorrels in de koelkast staan, dan doe ze hun werk op een laag pitje. U kunt na terugkomst de waterkefirdrink niet drinken. Als u na terugkomst weer met de kefirkorrels aan de slag gaat, dan is het belangrijk om uzelf te beseffen dat het enige tijd kan duren voordat de waterkefirkorrels weer presteren zoals u gewend was. Het is niet vreemd dat de waterkefir de eerste dagen tot maximaal een ruime week anders zal smaken.
Levende waterkefirkorrels bewaren tot maximaal 1 jaar
Als u de waterkefirkorrels tot maximaal 1 jaar wilt bewaren, dan kunt u ervoor kiezen om deze te drogen. Wij adviseren al onze klanten om in ieder geval een kleine portie waterkefirkorrels te drogen, zodat er altijd een back-up beschikbaar is als er iets met de waterkefirkorrels gebeurd. Het drogen van waterkefirkorrels is in principe redelijk eenvoudig.
- Dep allereerst de waterkefirkorrels zoveel mogelijk droog met een niet pluizende doek.
- Leg de korrels vervolgens verspreid op een schaduwrijke, warme plek. Let erop dat de temperatuur op de plek niet hoger kan worden dan 40 graden Celsius. Laat de kefirkorrels hier vervolgens ongeveer 1 week liggen.
- Doe de gedroogde kefirkorrels vervolgens in een diepvrieszakje of een klein potje en noteer hierop de bewaardatum. Als u korrels tot 3 maanden wilt bewaren, dan kunt u het zakje in de koelkast leggen. Als u de waterkefirkorrels tot 1 jaar wilt bewaren, dan kunt u deze beter in de diepvries leggen.
Gedroogde waterkefirkorrels bewaren
U kunt de gedroogde waterkefirkorrels die u van ons ontvangt het best in de koelkast of in de diepvries bewaren. Als u de gedroogde waterkefirkorrels tot 3 maanden wilt bewaren, dan kunt u dit het best in de koelkast doen. Wilt u de gedroogde kefirkorrels langer bewaren, tot maximaal 1 jaar? Dan kunt u ze beter in de diepvries bewaren.