Ga terug

Authentieke IJslandse Skyr maken (recept)

Met dit eenvoudige recept kunt u 4 kommen authentieke IJslandse Skyr maken. Voor het maken van Skyr heeft u magere melk, 3 tot 4 eetlepels naturel Skyr en stremsel nodig. De bereiding duurt ongeveer 30 tot 40 minuten, waarna u kunt genieten van uw heerlijke zelfgemaakte Skyr!
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd30 min
Gang: Nagerecht, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken: Scandinavisch
Trefwoord: ijsland skyr, skyr, skyr maken, skyr recept
Porties: 4
calorieën: 63kcal

Equipment

  • Kookpan met anti-aanbaklaag (inhoud 4 liter)
  • Roerlepel
  • Kookthermometer
  • Een grote kom
  • Een kaasdoek
  • Een vergiet

Ingrediënten

  • 4 liter magere melk
  • 3 of 4 eetlepels naturel Skyr
  • Stremsel

Instructies

  • Was de kookpan vooraf goed met heet water, om besmetting met ongewenste bacteriën te voorkomen
  • Giet de 4 liter magere melk in de pan en zet het op laag tot middelhoog vuur
  • Roer regelmatig door en laat het geheel een temperatuur bereiken van 95 graden Celcius. Het kan gerust ongeveer 30 minuten duren totdat de melk deze temperatuur heeft bereikt; het is belangrijk het rustig te laten verwarmen.
  • Haal de kookpan van het vuur als de melk een temperatuur van 95 graden Celcius heeft bereikt (gemeten met een kookthermometer).
  • Laat de melk op kamertemperatuur afkoelen naar 45 graden Celcius (gemeten met een kookthermometer)
  • Meng in een kom 3 of 4 eetlepels naturel Skyr (bijvoorbeeld huismerk van de supermarkt of van Arla) met een paar eetlepels van de warme melk (45 graden Celcius). Roer het geheel goed door totdat het goed gemengd is. Giet het mengsel vervolgens in de pan.
  • Los een kwart tablet stremsel op in een kleine hoeveelheid water, doe dit vervolgens in de pan en meng het geheel grondig.
  • Dek de pan af met een deksel, wikkel de pan vervolgens in twee grote handdoeken en laat het 16 tot 24 uur op een warme plek staan.
  • Na 16 tot 24 uur is de Skyr goed ingedikt en zal er een laag wei (vloeistof) gevorm zijn. Zet de vergiet op de grote kom en leg vervolgens de kaasdoek over de vergiet heen.
  • Schep met een grote lepel of een bekertje alvast zoveel mogelijk wei (vloeistof) uit de pan. Snijd de dikke yoghurt volgens in stukken en doe deze stukken stuk voor stuk in de vergiet met kaasdoek.
  • Pak de hoeken van de kaasdoek beet en vouw het dicht. Oefen vervolgens druk uit op de kaasdoek, zodat de wei eruit lekt. Hoe beter u uw best doet met het uitlekken van de wei, hoe dikker de Skyr uiteindelijk zal worden.
  • Hang de dichtgevouwde kaasdoek vervolgens ergens aan op (bijvoorbeeld de stang van een rekje) en zet de grote kom eronder. Laat het ongeveer 30 minuten verder uitlekken.
  • Haal de Skyr vervolgens uit de kaasdoek en doet het in een bewaarpot. U kunt de opgevangen wei voor andere doeleinden gebruiken.
  • U heeft nu authentieke Skyr gemaakt. Smakelijk!