Home
Home

ALLE BENODIGDHEDEN OM ZELF GEZONDE KEFIR TE MAKEN

Het is gemakkelijk om zelf gezonde waterkefir of melkkefir te maken. In principe heeft u voor het maken van kefir slechts enkele benodigdheden nodig. U kunt zowel waterkefir als melkkefir met gedroogde kefirkorrels en levende kefirculturen maken. U hoeft de kefir plantjes slechts eenmalig in een kleine hoeveelheid aan te schaffen, want ze zullen na verloop van tijd namelijk verder groeien. Daarnaast heeft u voor het maken van kefir een goede weckpot, plastic zeefje, trechter en glazen drinkfles nodig. In onze webshop kunt u alle benodigdheden voor het maken van waterkefir of melkkefir los aanschaffen, maar u kunt er ook voor kiezen om direct aan de slag te gaan met één van de starterspakketten.

Zelf melkkefir maken?
Bekijk onze
videohandleiding!

KEFIR: WAT IS DAT EIGENLIJK?

Hoewel de oorsprong van kefir al enkele eeuwen teruggaat, is deze drank pas sinds een aantal jaren in opkomst in Westerse landen. Wanneer we het hebben over kefir, dan maken we onderscheid tussen ‘waterkefir’ en ‘melkkefir’. Niet alleen is de smaak van deze twee drankjes compleet verschillend, ook is de bereiding ervan volledig anders. Doordat zowel waterkefir als melkkefir enorm veel gezonde gisten en bacteriën bevat, wordt het vaak gedronken voor de probiotische werking. Kefir kopen kan tegenwoordig ook in de supermarkt, maar besef u dan wel dan het geen echte kefir is die u koopt. Meer hierover kunt u hieronder lezen.

Wat is waterkefir?

Zoals de naam eigenlijk al zegt, is het voornaamste bestandsdeel van waterkefir (kraan)water. Aan het kraanwater worden zogenoemde ‘waterkefir culturen’, suiker en vruchten toegevoegd, waarna het drankje begint te fermenteren. Het resultaat na een fermentatieproces van ongeveer 48 uur is een heerlijke frisse drank met een licht sprankelende, zure ondertoon. Vaak wordt de smaak van waterkefir vergeleken met alcoholvrij bier, zoals Radler. In principe komen de gezondheidsvoordelen van waterkefir grotendeels overeen met die van melkkefir. In de waterkefir culturen zitten namelijk vergelijkbare gisten (bijvoorbeeld Kluyveromyces marxianus en Saccharomyces unisporus) en bacteriën (onder andere Lactobacillus kefiri). Gezien de gezonde samenstelling van gisten en bacteriën en bijbehorende gezondheidsvoordelen, wordt waterkefir vaak gedronken als natuurlijke probiotica.

Wat is melkkefir?

Daar waar het voornaamste bestandsdeel van waterkefir (kraan)water is, is het belangrijkste ingrediënt van melkkefir volle of rauwe melk. Net als bij waterkefir, worden er aan de melk zogenoemde ‘melkkefir culturen’ (ook wel eens ‘kefir plantjes’ genoemd) toegevoegd, waarna de drank begint te fermenteren. In principe hoeft melkkefir maar 24 uur te fermenteren, maar het is geen enkel probleem het wat langer te laten fermenteren (tot maximaal 48 uur). Het resultaat na ongeveer 24 uur is een heerlijke frisse (licht zure) zuiveldrank, wat qua textuur het meest overeenkomt met volle yoghurt. Hoewel vaak wordt gedacht dat melkkefir een stuk gezonder is dan waterkefir, komen de bacteriën en gisten uit beide dranken sterk met elkaar overeen. Doordat de bacteriën en gisten in deze drank een groot aantal gezondheidsvoordelen bieden, wordt melkkefir vaak (dagelijks) gedronken als probiotica.

Het verschil tussen zelfgemaakte kefir en kefir uit de supermarkt

Tegenwoordig kun je kefir, zowel waterkefir als melkkefir, in menig supermarkt en natuurvoedingswinkel vinden. Toch kun je de kefir uit de supermarkt met geen mogelijkheid vergelijken met zelfgemaakte kefir. De verschillen tussen zelfgemaakte kefir en kefir die u in de supermarkt kunt kopen zijn gigantisch. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat géén van de kefirproducten die in de supermarkt worden verkocht met echte kefirculturen zijn gefermenteerd. Deze producten bieden daardoor niet de probiotische werking en overige gezondheidsvoordelen zoals we die van zelfgemaakte kefir kennen. In principe zouden de producten in de supermarkt niet de naam ‘kefir’ mogen dragen. Aangezien kefir nog geen beschermde productnaam is, mogen producenten deze producten echter nog steeds aanbieden aan de consument. Kefir kopen in de supermarkt is daarom zeker niet aan te raden. Niet alleen is het zelf maken van waterkefir en melkkefir een stuk goedkoper, ook zijn de zelfgemaakte dranken een stuk lekkerder en gezonder!

Home
Home

Zelf waterkefir maken?
Bekijk onze
videohandleiding!

ALLESVOORKEFIR.NL: GROOTSTE ASSORTIMENT IN KEFIRBENODIGDHEDEN

In onze webwinkel vindt u alles om direct zelf aan te slag te kunnen met het maken van heerlijke gezonde waterkefir of melkkefir. Niet alleen heeft Allesvoorkefir.nl het grootste assortiment van benodigde producten voor het maken van waterkefir en melkkefir, ook geven wij op onze website uitgebreide informatie over het maken van kefir en de mogelijke toepassingen van kefirdrank.

Kefir kopen: Waterkefir en melkkefir

Het belangrijkste bestandsdeel van kefir zijn de levende waterkefirkorrels of melkkefirkorrels, ook wel eens ‘kefir plantjes’ genoemd. Om te kunnen starten met het maken van waterkefir en melkkefir heeft u een starthoeveelheid van deze korrels nodig. In onze webshop kunt u gezonde kefirkorrels kopen die op een verantwoorde en gezonde manier zijn gekweekt. Aangezien onze kefirkorrels bij u gemiddeld zo’n 30% tot 50% per 48 uur in volume zullen groeien, is het prima om met een lage hoeveelheid korrels (bijvoorbeeld 5 gram, 10 gram of 20 gram) te starten. Als u graag binnen korte tijd al een aardige hoeveelheid waterkefir wilt hebben, dan adviseren wij u om in ieder geval 20 gram levende kefirculturen of 5 gram gedroogde kefirkorrels te kopen. Voor het maken van melkkefir adviseren wij een starthoeveelheid van minimaal 10 gram. Doordat de kefirkorrels bij u zullen groeien, hoef je slechts eenmalig de kefirculturen bij ons te kopen.

Direct aan de slag met onze starterspakketten

Naast eenmalig kefir kopen (waterkefirkorrels en/of melkkefirkorrels) heeft u voor het maken van de kefir nog een aantal andere benodigdheden nodig. Vaak is het een kostbare aangelegenheid om alle benodigdheden voor het maken van kefir los aan te schaffen. Aangezien de kefirkorrels erg kwetsbaar zijn, is het belangrijk om uitsluitend met materiaal te werken dat geschikt is voor het maken van kefir. In onze starterspakketten kunt u alles vinden wat u nodig heeft voor het maken van een gezonde kefirdrank. Afhankelijk van de soort kefir die u wilt maken, hebt u bij ons de keuze uit verschillende starterspakketten voor zowel waterkefir als melkkefir. In onze starterspakketten kunt u onder andere de kefirkorrels, een geschikte weckpot, een plastic zeef en (biologische) vruchten vinden. Het grootste voordeel van het kopen onze starterspakketten is dat u direct na het ontvangst van uw bestelling aan de slag kunt. U hoeft dus niet meer zelf naar de winkel!

Benodigdheden voor kefirbereiding

Om op een gezonde en verantwoorde wijze zelf uw kefir te maken, moet u over geschikt materiaal beschikken. In onze webshop kunt u alle benodigdheden voor uw kefirbereiding kopen, van weckpot tot plastic zeef. Indien u ervoor kiest om één van onze starterspakketten aan te schaffen, dan zult u alle benodigdheden voor het maken van kefir in één keer ontvangt. Mist u nog slechts enkele benodigdheden voor het bereiden van kefir? Dan kunt u deze uiteraard ook los in onze webshop bestellen.

Gebruikershandleiding bij uw bestelling

Bij de levering van al onze producten die om een gebruikershandleiding vragen, ontvangt u een geprinte handleiding. In de verzendbevestiging die u van ons ontvangt kunt u tevens een korte instructie vinden wat te doen direct na ontvangst van uw bestelling. Daarnaast kunt u de stappen voor het maken van waterkefir en melkkefir ook nog eens rustig nalezen op onze website. Tot slot kunt u op onze website ook de meest gestelde vragen van onze klanten vinden, met daarbij onze uitgebreide antwoorden.

De kwaliteit van Allesvoorkefir.nl

Kefir is een kwetsbaar product dat op een verantwoorde manier gekweekt moet worden. De levende kefirculturen en gedroogde kefirkorrels die u bij Allesvoorkefir.nl koopt zijn met de uiterste zorg gekweekt. Voor het kweken van de kefirculturen maken wij uitsluitend gebruik van de beste ingrediënten en materialen. Fairtrade en het gebruik van verantwoorde (biologische) producten staat bij ons hoog in het vaandel. Bij het inkopen van ingrediënten en materialen besteden wij daarom, voor zover dat mogelijk is, altijd aandacht aan het onderzoeken van de gehele handelsketen. Op deze manier dragen we er zorg voor dat iedere schakel in de handelsketen een eerlijke prijs voor het product heeft gekregen. Niet alleen zorgt deze werkwijze ervoor dat onze producten altijd aan onze hoge kwaliteitsstandaard voldoen, ook weet u hierdoor zeker dat de waterkefir- en melkkefirkorrels na ontvangst bij u snel zullen groeien.

ONZE NIEUWSTE ARTIKELEN

Kefir verzorgen tijdens de vakantie: Hoe doe ik dat?

Nu de vakantieperiode weer is aangebroken krijgen we ook weer vaker de vraag hoe het verzorgen van kefir tijdens de vakantie eigenlijk in zijn werk gaat. Tenslotte heeft u tijdens uw vakantie geen tijd om de kefir elke 24 of 48 uur te verversen. Om te voorkomen dat uw kefirculturen uw vakantie niet overleven, is… Read More

Dadels: Hoe gezond is deze vrucht eigenlijk?

Dadels zijn één van de populairste gedroogde vruchten voor het fermenteren van waterkefir. Niet alleen bevatten dadels tal van stoffen die de groei van waterkefirculturen sterk bevorderen, ook zweren veel mensen bij de gezondheidsvoordelen van deze vrucht. Daarom eten veel mensen de dadels als snack, of verwerken het als smaakmaker in gerechten. Aangezien we benieuwd… Read More

Skyr: Wat is het en hoe maak je het zelf?

De schappen in de supermarkt liggen tegenwoordig vol met buitenlandse delicatessen. Eén daarvan is Skyr, wat een typisch IJslands product is. Skyr is qua textuur het best te vergelijken met magere kwark of goed ingedikte melkkefir. Hoewel Skyr naar verluid al honderden jaren in IJsland wordt gegeten, is dit melkproduct oorspronkelijk door de Vikingen vanuit… Read More

DE 5 ZEKERHEDEN VAN KEFIR KOPEN BIJ ALLESVOORKEFIR.NL

Voor veel van onze klanten is het best wel spannend om voor de eerste keer te beginnen met het maken van kefir. Het startpunt voor het zelf maken van kefir is een kleine starthoeveelheid kefir kopen. Belangrijk hierbij is om te kiezen voor een betrouwbare webshop, zodat u er verzekerd van bent dat u lang met de kefirculturen kunt doen. Kefir kopen bij Allesvoorkefir.nl geeft u een aantal belangrijke zekerheden. Wij kweken en leveren onze kefir altijd volgens vijf zekerheden. U kunt hieronder lezen wat deze zekerheden voor u betekenen.

1. Kefir kopen waar u lang van kunt genieten

Als u uw kefir op de juiste manier verzorgd, hoeft u de kefirkorrels maar één keer in uw leven aan te schaffen. Kefir kan namelijk wel tientallen jaren oud worden, zonder in kwaliteit af te nemen. De kefir plantjes die u bij Allesvoorkefir.nl koopt zijn op een dusdanige manier gekweekt, dat de kwaliteit voor lange tijd goed blijft. Kefir kopen bij Allesvoorkefir.nl betekent dus een eenmalige, kleine investering voor een leven lang gezonde kefir!

2. Verse en snel groeiende kefir kopen

Als u kefir koopt, dan wilt u natuurlijk wel graag dat het snel in volume toeneemt. Tenslotte wilt u steeds meer melkkefir of waterkefir kunnen maken en het liefst ook nog wat uit kunnen delen aan vrienden en familie. Alle kefirkorrels die wij leveren komen direct uit onze kweek. Dat betekent dat deze kefirkorrels al hebben aangetoond snel te kunnen vermeerderen. Kefir kopen bij Allesvoorkefir.nl zorgt er dus voor dat u binnen de kortste keren dusdanig veel melkkefir of waterkefir kunt maken, dat u het met het hele gezin kunt delen!

3. Snel geleverde kefir kopen

Kefirkorrels vinden het niet zo leuk om te reizen. Daarom moet de tijd dat kefir onderweg is per post zo kort mogelijk worden gehouden. Bij het bepalen van een geschikte verzenddag voor uw bestelling houden we altijd rekening met de bezorgdag. Zo versturen wij nooit op feestdagen of op vrijdagen levende kefirkorrels, omdat de kefir dan veel te lang in het postsorteercentrum ligt. Kefir kopen bij Allesvoorkefir.nl betekent dus dat u uw bestelling zo snel mogelijk ontvangt, waarbij rekening is gehouden met de verzendduur van uw bestelling.

4. Kefir kopen met een duidelijke handleiding

Het is logisch dat u het een beetje spannend vindt om zelf kefir te maken. Daarom ontvangt u bij uw bestelling altijd een duidelijke handleiding (op papier) waarin u precies wordt uitgelegd hoe u melkkefir of waterkefir moet maken (afhankelijk van uw bestelling). Door uw kefir bij Allesvoorkefir.nl te kopen weet u dus zeker dat u na ontvangst direct aan de slag kunt!

5. Een deskundige klantenservice die u graag helpt

De medewerkers van Allesvoorkefir.nl hebben zelf zeer ruime ervaring met kefir. Sterker nog, ook wij genieten dagelijks van een heerlijk vers glaasje melkkefir en waterkefir. Onze deskundige klantenservice kan daarom vrijwel al uw vragen over kefir beantwoorden. Geen vraag is voor ons te gek, we helpen u graag verder. Daarnaast publiceren wij met regelmaat
interessante blogs op onze blogpagina, waardoor u eenvoudig meer kunt leren over kefir.

Kefir maken: waar moet ik aan denken?

Steeds meer mensen horen goede verhalen over de gezondheidsvoordelen van kefir. Het aantal Nederlanders dat zelf hun kefir maakt in de laatste jaren dan ook gigantisch gestegen. Voor het eerst kefir maken kan best wel een beetje spannend zijn. Zeker als je nog volledig onbekend bent met fermenteren. Het is dan ook logisch dat je behoefte hebt aan wat extra informatie over het zelf maken van kefir. Daarom hebben we alles waar je aan moet denken bij het zelf maken van kefir nog eens voor je op een rijtje gezet.

1. Waar is kefir maken en drinken goed voor?

Hoewel waterkefir en melkkefir heerlijke drankjes zijn, beginnen de meeste mensen met het zelf maken van kefir door de talloze gezondheidsvoordelen die ermee in verband worden gebracht. Kefir is eigenlijk niets anders als een frisse, probiotische drank. Waarschijnlijk heb je al wel eens over het nut van probiotica gehoord. Probiotica, en dus ook kefir, wordt gebruikt om je darmflora (microbioom) te ondersteunen en verbeteren. Doordat je darmen met veel andere processen in je lichaam in verband staan, wordt vaak gezegd dat een goede gezondheid begint bij gezonde darmen. Benieuwd naar een uitgebreid overzicht van de gezondheidsvoordelen van kefir? Lees dan ons wetenschappelijk onderbouwde artikel hierover!

2. Is kefir maken duur?

We leven in een dure tijd. Het is dan ook helemaal niet vreemd dat je jezelf afvraagt of het zelf maken van kefir niet duur is. Als we de kosten van het zelf maken van kefir vergelijken met het kopen van kefir uit de supermarkt (wat tevens geen échte kefir is en daarom geen gezondheidsvoordelen biedt, zie onderzoek Keuringsdienst van Waarde), kunnen we concluderen dat zelfgemaakte kefir eigenlijk heel goedkoop is.

Om zelf kefir te kunnen maken hoef je slechts eenmalig kefirculturen te kopen. Met deze kefirculturen kun je in principe je hele leven lang zelf kefir maken, zonder opnieuw kosten te hoeven maken. Daarnaast heb je voor kefir maken wat aanvullende ingrediënten nodig. In het geval van waterkefir heb je bijvoorbeeld ongezwavelde vruchten en suiker nodig. In het geval van melkkefir gebruik je enkel melk als ingrediënt. Als we de kosten van kefir maken naast prijzen van kefir uit de supermarkt van merken als Optimel, Arla en Healthy People zetten (wat, nogmaals, géén echte kefir is!), dan kunnen we al snel concluderen dat zelf kefir maken dus eigenlijk heel goedkoop is.

Zoals je eerder hebt kunnen lezen, heeft kefir een probiotische werking die vergelijkbaar (of beter) is met de probiotica die in natuurwinkels of drogisterijen wordt verkocht. De prijzen van probioticacapsules liggen erg hoog en daarnaast moet je deze steeds opnieuw kopen. Door eenmalig kefir te kopen ben je dus veel voordeliger uit!

3. Welke kefir kies ik: Waterkefir of Melkkefir?

Veel mensen denken dat er maar één soort kefir bestaat, namelijk melkkefir. De laatste jaren wint waterkefir echter ook in rap tempo aan populariteit. Welke soort kefir voor jou de beste keuze is, is erg afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Daarnaast is het in sommige gevallen ook afhankelijk van je gezondheidssituatie.

Waterkefir maken doe je met water als basis-ingrediënt, terwijl voor het maken van melkkefir melk als basis-ingrediënt wordt gebruikt. Waterkefir is echt een drankje, vergelijkbaar met de textuur van normaal water. Melkkefir zit tussen een drankje en yoghurt in. De textuur is wat dikker, waardoor het erg op een dunnere kwark lijkt. Ook de smaak van waterkefir en melkkefir verschilt veel van elkaar. Veel mensen die met kefir starten beginnen eerst met melkkefir en kiezen er laten voor om ook waterkefir te gaan brouwen.

Als je lactose-intolerant bent, is melkkefir doorgaans wat minder geschikt. Tijdens het fermentatieproces wordt een groot gedeelte van de lactose uit melk omgezet. Lactose is namelijk de voeding voor de kefirculturen die voor het maken van melkkefir worden gebruikt. Er zal echter altijd een resthoeveelheid lactose in de melkkefir achterblijven, wat bij mensen met lactose-intolerantie voor klachten kan zorgen. Voor mensen die hier last van hebben, raden we daarom aan waterkefir te maken. Lees in dit artikel meer over melkkefir en lactose-intolerantie. Verder is de keuze tussen waterkefir en melkkefir gewoon een kwestie van proberen!
Meer weten over de verschillen tussen waterkefir en melkkefir? Lees dan dit artikel!

4. Is zelf kefir maken moeilijk?

Tot nu toe klinkt alles waarschijnlijk heel positief: kefir is gezond, het is goedkoop te maken en je hebt zelfs ook nog de keuze tussen verschillende soorten kefir. We horen je al denken: dan zal het zelf maken van kefir wel heel moeilijk zijn en veel tijd kosten? Nee! Het maken van kefir is een ontzettend gemakkelijk proces. Je hebt voor kefir maken niet veel nodig en als je de kefir bij ons koopt, ontvang je ook nog eens een eenvoudig stappenplan voor het maken van kefir. Nadat je het fermentatieproces een aantal keer hebt doorlopen, zul je merken dat het maken van kefir je nog maar zo’n 5 tot 10 minuten per 24 of 48 uur kost. Als je het overheerlijke resultaat proeft, weten we zeker dat je deze tijd met liefde in het maken van kefir stopt!

Wil je graag voor het kefir kopen al weten hoe het maken van kefir in z’n werk gaat? We hebben een uitgebreide (video)handleiding voor waterkefir en melkkefir:
(Video)handleiding voor melkkefir maken
(Video)handleiding voor waterkefir maken

X